Greenland 2010

Retkikunta

Varusteet

Päiväkirja

Seuraa retkikunnan etenemistä!

Linkit

Kuvia ja videoita

 

 


 

Varusteet

Arktiselle vaellukselle lähdettäessä varusteet valitaan huolella ja tarkalla harkinnalla. Välillä tuntuukin, että varusteista puhuminen vie mennessään. Varusteet vaikuttavat ratkaisevasti matkan luonteeseen ja valitettavasti monet mukavuutta lisäävät varusteet painavat. Yritämme löytää sopivan tasapainon nautinnon ja kärsimyksen välillä.

Nykyään Grönlannissa toimii muutamia yrityksiä, joilta saa opas- ja logistiikkapalveluja. Ne myös vuokraavat varusteita, toimittavat retken ruoan ja polttoaineet ym. Me haluamme kuitenkin järjestää retkemme perinteiseen expedition-tyyliin, emmekä osta valmispakettia joltain operaattorilta.

Päädyimme jo melko varhaisessa vaiheessa valmisteluja retken tekemiseen kevyin varustein. Tähän mennessä Grönlannin jäätikön ylittäneiden suomalaisporukoiden ahkiopainot ovat olleet sadan kilon tuntumassa. Meillä tavoite on n. 70 kiloa. Tämä vaikuttaa tietysti marssivauhtiin. Käytämme ahkioina Paris Expedition –muovipulkkia. Ne ovat maailmalla erittäin suosittuja Grönlannin ylityksissä ja muuallakin arktisilla alueilla, varsinkin ”kakkospulkkana”. Pulkka on erittäin kevyt, halpa ja kestävä. Olemme kokeeksi lastanneet siihen 140 kg ja vaikka se tällä painolla ei enää pysykään ryhdissään, ei kestävyyden kanssa ollut ongelmia. Ajatuksenamme on jättää pulkat reissun jälkeen Isortoqin asukkaille jatkokäyttöön ja säästää samalla paluurahdissa. Hiihtämäämme reittiä ei kuitenkaan voi ainakaan roskien perusteella seurata, sillä siisti mies/nainen on siisti myös ulkomailla.


Jari leirissä kera pulkkien.

Vaikka porukkamme ei olekaan retkeillyt paljoa yhdessä, halusimme silti tai siksi tiiviin porukan. Yhdellä teltalla lähteminen ja ahtaasti asuminen pitää ihmiset ainakin fyysisesti lähekkäin. Lisäksi teltan pystytys, lumen sulatus ja ruoan laitto sujuvat yhteen hiileen puhaltaessa joutuisammin kuin kahdella ryhmällä.

Perinteisesti suomalaiset ovat lähteneet tämän kokoisella porukalla kahdella teltalla. Yhdessä teltassa asuminen tuo mukanaan painonsäästöä monella tavoin. Tietysti yksi teltta painaa vähemmän kuin kaksi, mutta lisäksi tarvitaan vain yksi keittiö, jonka polttoaineen kokonaiskulutus on pienempi kuin kahden.

Keittiönä meillä on jo ”suomalaiseksi standardiksi” tullut Pasi Nissilän kehittämä keitinlaatikko, jossa pohja on 0,7 mm alumiinitarjotin ja suojana on Nomex-palosuojakangasta. Kattilat ovat erittäin tehokkaiksi toteamamme Primuksen EtaPowerit.


Jarin äiti ahersi monta päivää varusteidemme parissa.

Varusteemme ovat jokaisen retkeilijän hankittavissa, mutta olemme tehneet niihin melko paljon omia virityksiämme. Esimerkiksi makuupussimme ovat Joutsenen pusseja, mutta ne ovat käyneet huollossa ja lisätäytössä Riihimäellä. Joutsenhan on jo lopettanut makuupussien tuotannon, mutta laadukkaat pussit ovat edelleenkin ajankohtaisia. Telttaan on tehty omia kuivatusverkkoja ja lisätaskuja tavaroille. Pitkään olimme sitä mieltä, ettemme hae pitoa suksiin puolikarvoilla, mutta nyt näyttäisi, että huolellisesti tehtynä ne tuovat jonkin verran lisää vauhtia hiihtoon. Vaatteina meillä on Etelämantereen kokemuksien perusteella kehitetyt Sastan The Pole-sarjan asut. Hanskoina on sekalainen sarja äidin tekemistä lapasista saman valmistajan ”tuheroihin”. Pään suojaamiseen käytämme erittäin hyvin istuvia Finnsvalan huppuja ja kasvosuojuksia.

Painoa on pyritty säästämään materiaalivalinnoilla, mutta tehokkain ja halvin tapa on karsia varusteet minimiin turvallisuutta kuitenkaan vaarantamatta. Suurimmat ulkoiset riskit paleltumien ja palovammojen lisäksi ovat railot jäätikön reunoilla, Piteraq-myrskyt idässä ja jääkarhut Isortoqin kupeessa. Siksi mukaan lähtee kiipeilyvarusteita, kaksi isoa tuulipussia, lumisaha ja haulikko.


Saimme Jannelta apuja ruoan pussituksessa.

Ruokaa lähtee mukaan keskimäärin 5800 kcal/päivä/retkeilijä. Merkittävä osa energiasta saadaan Arlan voista, kirkastetusta voista ja juustoista. Ruoista olemme poistaneet kaikki alkuperäiset pakkausmateriaalit mukaan lukien lounaspussien foliopussit (-2,5 kg/retkikunta) ja olemme korvanneet ne pakastepusseilla.

Varusteemme lähtevät noin kaksi viikkoa ennen meitä, ensin rekalla Kööpenhaminaan ja sieltä lentokoneella Kangerlussuaqiin. Perillä olemme varanneet kaksi päivää varusteiden lopulliseen tarkistukseen ja polttoaineen hankintaan.