Greenland 2010

Retkikunta

Varusteet

Päiväkirja

Seuraa retkikunnan etenemistä!

Linkit

Kuvia ja videoita

 

 


 

Päiväkirja       

Hätämajoitustreenit 5.-7.3.2010

Grönlannin itärannikon kovat myrskytuulet, Piteraqit (kirjoitusasuina myös pideraq, pitteraq), ovat yksi retkikunnan riskeistä, joihin olemme varautuneet sekä keräämällä tietoa että ottamalla mukaan toimivat varusteet. Isortoqin seudun tuulia voi seurata Tanskan ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Ensisijaisesti myrskyä pääsee pakoon telttaan. Telttamme tyyppi on viimeaikaisille suomalaisille retkikunnille tuttu tunneliteltta. Telttaan on lisätty lumiliepeet ja mukaan otetaan tuplakaaret. Neljän hengen telttamme on testattu lumitykin 31 m/s tuulessa. Vastaavan kolmen hengen telttaa olemme päässeet pystyttämään aiemmin hyvällä menestyksellä kovassa tuulessa. Silti aina on mahdollista, että jotain odottamatonta tapahtuu: teltta voi mennä rikki tai pahimmassa tapauksessa kova myrskytuuli vie koko teltan mennessään.

Teltan rikkoutumiseen olemme varautuneet ottamalla mukaan telttakankaan korjausvälineet, varakaaren ja kaaren korjausholkkeja. Lähtökohtaisesti telttaa käsitellään niin, ettei se karkaa. Jos se kuitenkin katoaisi tai sen pystytys ei jostain syystä onnistu, on meille vielä vaihtoehtoina lumimajoitteen rakentaminen tai tuulisäkissä yöpyminen. Harjoittelimme näitä hätäyöpymistapoja leppoisissa olosuhteissa kotipihallamme.

Osa 1: Tuulipussi

Tuulta suojaan pääsee nopeasti tuulisäkkeihin. Mukaan lähtee kaksi kolmen hengen tuulisäkkiä. Tarvittaessa niissä pystyy myös majoittumaan, vaikkeivät ne kovin miellyttäviä majoitteita olekaan. Tuumasta toimeen siis ja yöpymään pussiin (ja toivomaan ettei kukaan huomaa):


Johanna heräilemässä tuulipussissa.

Yö tuulipussissa oli kostea, koska tuuletusaukot olivat lähes kiinni – tuulisessa säässä lumi puskisi muuten sisälle. Kaksi henkilöä mahtuu yöpymään kolmen hengen pussissa, mutta tilaa ei ole liikaa. Tuulipussia käytettäessä kannattaa rakentaa lumimuuri suojaamaan tuulelta, niin homma on varmasti miellyttävämpää.

Osa 2: Lumimajoite

Jos mahdollista, kannattaa suojaksi rakentaa ennemmin lumimajoite, jossa on paremmin tilaa ja joka suojaa tuuleltakin paremmin. Tarvittaessa lumimajoitteessakin voi kaivautua tuulisäkin suojaan. Lumirakennusta helpottamaan mukaamme lähtee lumisaha ja kaksi lapiota. Rakensimme lumimajoitteen lumilohkareiden avulla yhdessä naapurin lasten kanssa.


Lumirakennusta.

Lumimajoitteen leveyttä rajoittaa katon tukirakenteena käytettävien suksien pituus. Pituus taas määräytyy katoksi laitettavan teltan / kankaan koon mukaan. Kun telttamme viritettiin suksien päälle katoksi, jäi majoitteeseen hyvin tilaa neljälle henkilölle.


Lopuksi testasimme majoituksen toimivuutta Essin ja Lotan kanssa syömällä siellä eväitä.

(Lisätty 25.03.2010)